WordPress oldal költöztetés

Torma Bálint

Egy WordPess weboldal eköltöztetése vagy átmásolása egyk tárhelyről a másikra többféle módon is történhet. Ebből mutatok most meg egy módszert lépésről-lépésre.

Egy WordPess weboldal eköltöztetése vagy átmásolása egyk tárhelyről a másikra többféle módon is történhet. Ebből mutatok most meg egy módszert lépésről-lépésre.

Ezt a módszert akkor érdemes alakalmazni ha mindkét tárhelyen cPanel admin felület található, néhány dolgot leegyszerűsít.

A WordPress oldal költöztetés folyamata röviden

Nagy vonalakban így néz ki a folyamat:

 1. Weboldal fájlok letöltése a régi tárhelyről
 2. Weboldal fájlok feltöltése az új tárhelyre
 3. Adatbázis felhasználó létrehozása és összekapcsolása az adatbázissal
 4. wp-config.php fájl módosítása
 5. Tesztelés
 6. Névszerver vagy domain rekord módosítás

WordPress oldal költöztetés cPanel felület használatával lépésről-lépésre

 1. Belépünk a cPanel felületre azon a tárhelyen, ahol a költöztetni kívánt honlap található, majd kiválasztjuk a bizonsági mentés menüpontot.
 2. A „Részleges biztonsági mentések” alcím alatt letöltjük a kezdőkönyvtár, a MySQL adatbázis(ok) és az E-mail átirányítás(ok) biztonsági mentéseit.
 3. Belépünk az új tárhelyünk cPanel fiókjába (ahová költöztetni szeretnénk a weboldalt). Itt is megnyitjuk a biztonsági mentés menüpontot.
 4. Itt feltötljuk azokat a biztonsági mentés fájlokat amiket az előbb letöltöttünk. Értelemszerűen mindegyikat a maga helyére.
 5. Most gondoskodnunk kell róla, hogy a feltöltött fájlok és az adatbázis együtt tudjon működni. Lépjünk át (ugyanezen a cPanel fiókban) a MySQL adatbázisok menüpontra.
 6. Hozzunk létre egy adatbázis felhasználót egy hozzá tartozó erős jelszóval. Mind a felhasználónevet mind a jelszót jó ha kimásoljuk ideglenesen egy jegyzettömbe, mert nemsokára szükség lesz rá.
 7. Most pedig a felhasználót hozzáadjuk vagyis összekapcsoljuk az adatbázissal. Elvileg mindegyikből csak 1 darabanak kell lennie, tehát nem kell sokat agyalni rajta, hogy melyik adatbázist, melyik felhasználóval szeretnénk összekötni.
 8. Minden jogosultságot adjunk meg a felhasználónak.
 9. Ahhoz, hogy a WordPress dolgozni tudjon ezzel az adatbázissal egy speciális fájlban meg kell adnunk neki az adatbázis és a felhasználó adatait. Jó ha az adatbázis nevét is kimásolod ideglenesen a jegyzetömbe, mert mingyárt szükség lesz rá. A cPanel felületen válaszd ki a Fájlkezelőt.
 10. A public_html mappában találod a „wp-config.php” nevű fájlt. Ezt nyisd meg szerkesztésre.
 11. Keresd meg az alábbi részt a fájlban és írd át a megfeleő adatokat, majd metsd el (ezeket gyűjtöttük ideglenesen egy jegyzettömbe):
  // ** Database settings – You can get this info from your web host ** //
  /** The name of the database for WordPress */
  define( ‘DB_NAME’, ‘atatbazis-nev_wp352‘ );/** Database username */
  define( ‘DB_USER’, ‘adatbazis-felhasznalo_wp352‘ );/** Database password */
  define( ‘DB_PASSWORD’, ‘jelszo1234‘ );
 12. Ha most beírjuk a domain nevet a böngésző címsorába még mindíg a régi tarhelyről fog betöltődni a weboldalunk. Ezen a ponton lehetőségünk van csinálni egy tesztet, hogy az új tárhelyen működik-e a weboldal. Ehhez át kell verünk a saját gépünket, hogy ha mi berjuk a böngésző címsorába a honlap domain nevét, akkor az új tárhelyről tőltődjön be az oldal, miközben a világon mindenki másnak továbbra is a régi tárhelyről tőltődik be.
  1. Windows-on ez a lehetőség a hosts fájl módosításával érhető el. Az elérési útja: C:/Windows/System32/drivers/etc.
   Linuxon pedig a következőt kell beírni a parancssorba: sudo nano /etc/hosts
  2. Az említett hosts fájlban meg kell adni a domain nevet és mellé az új tárhely IP címét, így ha melmentettül a hosts fájlt a böngészőnk már az új tárhelyről fogja betölteni az adott domaint.
  3. Ha bejön a weboldal, akkor nyert ügyünk van és viisza állíthatjuk a hosts fájlt eredeti fomájába (tehát töröljük kia mait bele írtunk az előbb).
 13. A következő lépés, hogy publikusan mindenkit átirányítunk az új tárhelyen lévő weboldalra aki  beírja a weboldal domain nevét a böngészőbe. Ezt két módon tehetjuk meg:
  1. Ha névszervert is váltunk, akkor egyszerűen ajuk meg az új névszervereket a domain regisztrátornak. Beletelhet egy napba is mire megtörténik az átállás.
  2. Ha a névszerver az eredeti tárhelyen marad, akkor elegendő átírni ezen a névszereren a domain A rekordját az új szerver IP címére. Ilyenkor viszont kérdéses, hogy hol akarjuk az e-mail-ezést folytatni, (a saját doman-es e-mail címről van szó). Szóval, ha nem váltunk névszervert az néha megbonyítja a dolgogkat, ezért jobb ha a tárhely és a névszerver egy helyen van. Beletellhet 0.5-1 órába az átállás.

Kész 🙂

Elkéne egy kis segítség?

Vedd fel velem a kapcsolatot és szívesen segítek 🙂

További cikkek

Új weboldallal a Google találatok élére – Hogyan lehetséges?

Frissen elkészült a weboldalad, és most azon gondolkodsz, hogyan kerülhetne a Google találati lista élére a releváns kulcsszavakra? Amennyiben kisvállalkozó vagy, és még csak most ismerkedsz az online marketing világával, ez a cikk neked szól. Megmutatom, milyen módszerekkel és eszközökkel érheted el, hogy a weboldalad előkelő helyen jelenjen meg a keresési eredmények között.

Olvass tovább »

Többet szeretnél?

 • Online marketing analízis
 • Google Ads fiók analízis
 • Kulcsszó kutatás
 • Kampány tervezés
 • Komplett Google hirdetés menedzsment

Vedd fel velem a kapcsolatot és derítsük ki, hogy tudnálak-e támogatni a céljaid elérésében.

Email: public[kukac]tormabalint.hu

Tel: +36 70 292 7781